Az MNB az elmúlt hónapokban vígan csökkentette az alapkamatot, de könnyen lehet, hogy ennek a boldog időszaknak hamarosan vége szakad.

Az alapkamat május végén a rekord alacsonynak számító 4,5 százalékra csökkent Magyarországon, ami a súlyos adósságterhet cipelő ország számára jókora könnyebbséget jelent. A kamatvágások lehetőségét ugyanakkor elsősorban nem a magyar gazdaság teljesítménye teremtette meg, hanem az, hogy a világban történelmi mélypontokra estek a kamatszintek, amely alacsony értékekhez a magyar alapráta is tudott igazodni. (Bővebben lásd "A fejlett kötvénypiacok hozamemelkedésének következményei" című cikkünket a jobb oldali hasábban)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!
KÖVESSEN MINKET A LINKEDINEN!


Ennek a kamat Kánaánnak azonban előbb-utóbb vége lehet, és egyre inkább úgy tűnik, hogy a folyamat májusban már el is kezdődött. Az amerikai kötvénypiacon ugyanis az irányadónak tekintett 10 éves állampapír hozama május hónapban 1,6 százalékról 2,2 százalékra emelkedett, amely szintre több mint egy éve nem volt példa. A fejlett kötvénypiacokon tapasztalt hozamemelkedés óriási jelentőségű esemény, ami legalább két nagyon fontos kérdést felvet a közeljövőre vonatkozóan.

Az első kérdés az, hogy miért indult emelkedésnek most májusban a korábban rekord alacsonyra zuhanó fejlett kötvénypiaci hozamszint? A válasznak Christopher T. Mahoney, a Moody’s korábbi alelnöke szerint semmi köze a jegybankok pénznyomtatásához, az ok egészen egyszerűen az, hogy a világgazdaság látványosan gyógyul, ez a gyógyulási folyamat pedig automatikusan emeli az inflációra és a gazdasági növekedés ütemére vonatkozó várakozásokat. Az pedig teljesen logikus, hogy ha a jövő magasabb inflációt és gyorsabb növekedést hoz majd - a gazdasági összeomlás rémképe pedig végleg feledésbe merül -, akkor a kötvények hozamszintjének is emelkedni kell.

A másik, és Magyarország számára jóval izgalmasabb kérdés az, hogy vajon milyen következményei lehetnek annak, ha a fejlett világban stabilan emelkedésnek indulnak az állampapír hozamok? A logikus válasz az, hogy ebben az esetben a magyar állampapír hozamok is követnék a nemzetközi tendenciákat, vagyis a magyar államkötvények kamatai emelkednének - ez a folyamat el is indult májusban -, a Magyar Nemzeti Bank pedig hamar kénytelen lenne felhagyni a kamatcsökkentésekkel. A tendenciákból pedig az látszik, hogy mindez akár jóval hamarabb bekövetkezhet, mint azt néhány hete bárki gondolta volna.

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Jönnek a zombi bankok

Napi pár órát kellene csak dolgozni

Elszabadultak a kapzsi bankárok


Lenne mit tanulnia a magyaroknak Japántól

Brüsszel súlyos tévedése

Milliók kés alatt a Gangnam Style miatt