Az adófizetőktől kapott pénzekre értékkent tekintsünk, akkor is, ha kis összegekről van szó - egy párizsi vélemény, ami akár budapesti is lehetne.

A makrogazdasági elemzők és a gazdaságpolitikusok nagy része hajlamos a közpénzügyek rendbetételekor kizárólag mennyiségi szempontok alapján dönteni. Márpedig a közpénzek elköltésének minősége legalább ugyanilyen fontos - legalábbis ez derül ki Didier Migaud, a francia számvevőszék elnökének minap elmondott beszédéből. (Bővebben lásd „Minden fillér közpénzt meg kell becsülni” című cikkünket a jobb oldali hasábban)

A francia gondolatmenet nagyban hasonlít arra, amit Magyarországon ugyancsak a Számvevőszék hangsúlyoz - mint arról ebben és ebben a posztban már mi is beszámoltunk.

Didier Migaud szerint a gazdasági nehézségek ellenére nem szabad leállni a strukturális átalakításokkal, a kiadási oldalon kell megtakarítani, mivel az adóprés már így is túl magas. Úgy véli, hogy hatékony, eredményes és célszerű közpénz-felhasználásra van szükség, ez ugyanis a jó kormányzás alapja. Vagyis a közpénzköltéshez mindig egyértelmű célokat kell társítani, az adóforintokat pedig ésszerűen és hatékonyan kell felhasználni.

Ne találjuk már fel a mélyedést a kanálban - mondhatják egyesek a fentiek láttán, de sajnos nem erről van szó. A közpénzügyek rendbetételénél meglepő módon a legritkább esetben jönnek elő a fenti szempontok. Világszerte az jellemző, hogy a bevételi és kiadási tételek nagysága az egyetlen figyelembe vett szempont, nem pedig a közpénzek felhasználásának esetleges társadalmi haszna, rosszabb esetben költsége.

Miért lehet ez így? Azért, mert a hatékonyságról csak akkor lehet véleményt mondani, ha valakinek mély, alapos és részletes ismeretei vannak egy-egy intézményről, minisztériumról, költségvetési egységről. Az elemzők nagy részének márpedig ilyen nincs...

A jelek szerint egyre többen látják úgy, hogy a felülről levezényelt megtakarítások társadalmi szinten sokba kerülhetnek, hosszú távon értelme pedig annak van, ha ott csökkentünk, ahol pazarlás van, valamint elvárjuk, hogy a közpénzt minden felhasználó becsülje meg. Ha ezt sikerül elérnünk, akkor a közpénzügyek rendben lesznek...

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON IS!
http://www.facebook.com/penzugyiszemle

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Mégsem kellenek az állami milliárdok

A forintra kellene „lőni”?

Hatékonyabb állammal a deficit ellen

Mikor jönnek haza a londoni magyarok?

Lenne mire költeni a nyugdíjpénzeket

Minél messzebb Európától!