Túl magas a költségvetés hiánya? Ha csökkented a kiadásokat, megmenekülsz, ha adót emelsz, elbuksz.

A pénzügyi világ kitörő örömmel fogadta a hírt: az USA gazdaságát elkerülte a „fiscal cliff”, miután az ország vezetői megegyeztek a költségvetést rendbe tevő intézkedésekről. Pontosabban adóemelésekről, melyek bár rövid távon valóban javítják a költségvetés helyzetét, a gazdaság hosszú távú növekedési kilátásait, azaz végső soron az adóbevételek jövőbeli várható értékét csökkentik - véli William G. Gale, a Brookings intézet közgazdásza. (Bővebben lásd "Súlyos hibát vét az USA az adóemelésekkel" című cikkünket a jobb oldali hasábban)

A szakember szerint az USA gazdaságának egyenesen ösztönzőkre lenne szüksége, és semmiképpen sem adóemelésre, arról nem is beszélve, hogy a politikusok a döntéssel nem terelték hosszú távon is fenntartható pályára a költségvetést, csupán elodázták a bajokat. Lehet, hogy jobb lett volna hagyni, hogy életbe lépjenek az automatikus kiadáscsökkentések, ami rövid távon kétségtelenül nagyobb sokkot eredményezett volna, hosszú távon azonban jobb pozícióba juttatta volna a gazdaságot?

Egy másik elemzés hasonló következtetésre jut, hangsúlyozva, hogy az adóemelésre alapozott gazdaságpolitika szinte garantáltan bukáshoz vezet. Az American Enterprise Institute kutatói 21 országot vizsgáltak 1970 és 2007 között, arra a kérdésre keresve a választ, hogy mi a titka a sikeres fiskális konszolidációnak.

Az eredmény egyértelmű: a sikeres költségvetési kiigazítást végrehajtó országok átlagosan 85 százalékban kiadáscsökkentéssel, és mindössze 15 százalékban adóemeléssel érték el sikerüket. Ezzel szemben ott, ahol a hiánylefaragás legalább 50 százalékban adóemelés formájában valósult meg, a kiigazítások kudarcba fulladtak, miután lerombolták a gazdaság növekedési kilátásait és elhúzódó stagnálást eredményeztek.

Az USA a jelenlegi formájában elfogadott kiigazításokkal az utóbbi csoportba tartozik, ami kétségtelenül nem számít a legjobb előjelnek…

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON IS!
http://www.facebook.com/penzugyiszemle

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Minél messzebb Európától!

Ezt alaposan félrenézte az IMF


Halkan fújtuk fel a frankbuborékot?

Lengyelország mint a magyar álom

Elég volt a pénzügyi csodaszerekből!


A nők fizetnek a gyerekekért