A napokban két ellentétes tartalmú hír/vélemény látott napvilágot, melyek felvetik a kérdést: vajon ki járna jól azzal, ha az eurózóna összeroppanna?

Egyrészt az áprilisi kínai exportadatok elmaradtak a várakozásoktól, amit a kínai illetékesek a csalódást keltő európai megrendelésekkel magyaráztak - Kína minden bizonnyal nem örül Európa gyengélkedésének -, másrészt Arthur Herman, az amerikai American Enterprise Institute kutatóintézet történésze egy cikkben („Why the death of Europe is America's opportunity”) kifejtette: az eurózóna összeomlása remek lehetőséget teremt az Egyesült Államok számára. (Bővebben lásd "Ezért örülhet az USA az eurózóna szenvedésének" című cikkünket a jobb oldali hasábban)

Herman hangsúlyozta, hogy bár a görög hullámok a Wall Streetet is elérték, azaz az elmúlt hetekben az amerikai részvényárfolyamok is megsínylették az európai adósságválság újabb rezgéseit, hosszú távon azonban mégis az Egyesült Államok lehet az, aki hasznot húzhat az európai rendszer széteséséből.

Ha ugyanis ez a forgatókönyv bekövetkezik, akkor az Egyesült Államok újra hosszú időre komoly kihívó nélkül maradhat a világ első számú gazdasági nagyhatalmának járó címért folytatott versenyben. Ebben az esetben a dollár az első számú tartalékdeviza, a Wall Street a világ pénzügyi központja, az Egyesült Államok pedig a világ első számú innovátora maradhat. (Kína számára a szerző szerint még kora lenne, hogy ilyen babérokra törjön.)

Az elfogultságtól nem mentes írással természetesen több ponton vitába lehet szállni - egyelőre például korai lenne biztosra venni, hogy az eurózóna képtelen a megújulásra - az ugyanakkor kétségtelen, hogy a szövevényes és egyre bonyolultabb szabályozás, a felduzzadt és nehézkes bürokrácia, a politikai egység hiánya és a kulturális különbségekből adódó széthúzás egyelőre mind-mind olyan akadályok Európa előtt, melyek lehetetlenné teszik a válságból való kilábalást.

A jövő így két izgalmas kérdést tartogat: egyrészt meg tud-e újulni az eurózóna, másrészt ha a válasz nem, akkor vajon az USA valóban hasznot húzhat-e az európai gazdasági közösség összeroppanásából.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON IS! 
http://www.facebook.com/penzugyiszemle

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Rohannak a görögök a pénzük után

Kitaposott úton mehetnek a vesztükbe a görögök

A görög összeomlás 140 karakterben

Itt talán szerencsénk volt

Mi lesz, ha kilépnek a görögök?

Nagy bajban a friss diplomások