Egy nappal az EKB elnökének bejelentése előtt a közgazdász megjósolta, hogy az európai jegybank nélkül nem lesz eurómentés.

Az eurónak most már aztán tényleg befellegzett – olvashattuk hetek óta, utalva a romokban lévő olaszokra és spanyolokra. Aztán mégse, csütörtökön ugyanis az Európai Központi Bank elnöke azt mondta, hogy mindent megtesz az euró védelmében. Hozzátette, hogy nyugodtan hihetünk neki, a „minden” igenis elég lesz. A pénzpiacoknak sem kellett több, a tőzsdék szárnyaltak, a forint idei csúcsára ugrott. Az eurózóna ismét csak nem omlott össze… (Bővebben lásd "Az EKB nélkül nincs eurómentés" című cikkünket a jobb oldali hasábban)

Charles Wyplosz közgazdász professzor egy nappal a jegybanki jelzés előtt írt tanulmányt arról, hogy miként menthető meg a fizetési övezet, és láss csodát, a szakember pont az erős jegybanki beavatkozást javasolta.

Szerinte a munkamenet a következő: a jegybank garantálja az összes eurózóna kötvény, és kamatplafont határoz meg – azaz mondjuk 5 százalékos hozam fölött minden eurós papírt megvesz -, majd hogy az egyes kormányok vagy bankok ne kanászodjanak el nagyon, a bankfelügyelet jogát és a költségvetések megalkotásának jogát gyorsan át kell adni egy központi szervnek, Brüsszelben vagy Frankfurban. Azért gyorsan, mert ezekről az értékes jogokról az egyes országok nem mondanak le önként, csakis akkor, ha ég a ház, és rohanni kell segítségért.

Az EKB nélkül nem megy az eurómentés, az EKB ugyanakkor csakis időt nyerhet az egyes kormányoknak és a központi szerveknek. „Az EKB menteni tudja az eurózónát, megjavítani viszont nem” – hangsúlyozza a professzor.

A jövő eurózónája tehát csakis úgy működhet, hogy az EKB őrködik a pénzpiacok nyugalma fölött, az EU központi szervei pedig ügyelnek, hogy az egyes kormányok ne költekezzenek túl, a bankárok pedig csak óvatosan bankárkodjanak. Szép terv, meglátjuk működik-e…

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON IS! 
http://www.facebook.com/penzugyiszemle

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Ezért buktuk be a svájcifrank-hiteleket

Katasztrófára felkészülni!

Hogy lesz így nyugdíjunk?

Olajmilliárdok vagy környezetvédelem?

Kevesebb közalkalmazottat!

Európa: miért kéne összeomlani?