Soros eurókötvényekkel mentené az eurózónát, a németeket pedig válaszút elé állítaná.

Ciprusi bankbetét-mizéria, recesszió, emelkedő munkanélküliség, leszakadás az Egyesült Államoktól… az eurózónában az ember akármerre néz, csak gondot és aggodalmat lát, nem kellene sok ugyanakkor ahhoz, hogy a dolgok alapjaiban megváltozzanak. Soros György szerint például egy kis bátorsággal az időhúzásra berendezkedő németeket rá lehetne venni az optimális megoldásara: a közös eurókötvények kibocsátására. (Bővebben lásd "Eurókötvény és összefogás kell az eurózóna megmentéséhez" című cikkünket a jobb oldali hasábban)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON IS! 
http://www.facebook.com/penzugyiszemle


Soros elképzelése szerint az eurózóna tagok a lejáró kötvényeik helyébe az eurózóna által közösen kibocsátott kötvényeket állítanák, mégpedig úgy, hogy 5 éven belül minden eurózóna tagnak el kellene érnie a GDP-arányos 60 százalékos államadósságot. A 60 százalékos határig mindenki bocsáthatna ki eurókötvényt, a határ fölött azonban csakis saját néven kibocsátott állampapírokat lehetne eladni, ami egy jóval drágább finanszírozási forma lenne.

Az új rendszerbe belépők vállalnák egyúttal, hogy közös európai bankuniót hoznak létre, és létrehozzák a költségvetési uniót, melyben a tagországok számára az unió adna javaslatokat a szükséges gazdasági reformokra, és ellenőrizné a költségvetések fenntarthatóságát.

Soros hangsúlyozza, hogy az eurókötvény nem helyettesíti a versenyképesség javításához szükséges reformokat - ezért kell a költségvetési unió, hogy a tagországok ne kényelmesedjenek el -, a bevezetéssel azonban a súlyosan eladósodott országok fellélegezhetnének. Például az olaszok a jelenlegi 4,5 százalék helyett mondjuk 1,5 százalékos kamatot fizetnének az állampapírok után, évente megspórolnák a GDP 2-3 százalékára rúgó kamatkiadást, ami egy csapásra megoldaná az államadósság problémáját.

A terv nem újdonság, Soros ugyanakkor hangsúlyozza, hogy egyelőre a németek ellenállásán bukik elé a kezdeményezés. Mindez érthető is, a német vezetők attól tartanak, hogy ha az eurózóna közösen bocsát ki kötvényeket, akkor a német állampapírok jelenlegi 0 százalékhoz nagyon közeli kamatszintje felszökik, mondván az a kötvény, amiben a görögök, spanyolok és portugálok is benne vannak, jóval kockázatosabb, mint a tisztán német állampapírok.

Soros szerint ugyanakkor a németek nélkül is érdemes lehet belevágni, de miután a német gazdaságpolitika a „mentsük az eurót, de nagyon ne törjük magunkat” elvre épül, szinte bizonyos, hogy vonakodva bár, de végül részt vennének a kezdeményezésben. A németeket ugyanis ekkor válaszút elé állítanák: vagy részt vesznek az eurókötvények kibocsátásában, vagy kilépnek az eurózónából, amely két út közül egyértelműen az utóbbi a fájdalmasabb.

Az eurókötvények létrehozása tehát Soros György szerint végső soron nem is a németeken múlik, hanem sokkal inkább a „többiek” elszántságán és bátorságán…

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

A gatyánk is rámegy a nyugdíjakra


Hol hibázott az IMF?

Essen már szét az eurózóna!

Ebbe bukhatnak bele a kínaiak


Mennyit érnek a partiarcok?

Megúszhatják-e a magyar nyugdíjak?