Új, szigorú költségvetési szabályok lépnek életbe az eurózónában. Kérdés, hogy ezek jobban működnek-e mint a korábbiak.

Idén lép hatodik évébe az európai gazdasági válság, aggodalomra ugyanakkor nincs ok, az euróövezeti államok ugyanis 2013-tól kezdődően új költségvetési szabályok követésére kötelezték el magukat: megígérték, hogy a jövőben törekednek a 0,5 százalékos GDP-arányos strukturális hiány elérésére. (Bővebben lásd "Európa: működnek majd az új költségvetési szabályok?" című cikkünket a jobb oldali hasábban)

Mit is jelent ez? A strukturális hiány figyelembe veszi az átmeneti negatív és pozitív kilengéseket a költségvetésekben, azaz az európaiak arra vállaltak kötelezettséget, hogy hosszú évek átlagában teljesítik a 0,5 százalékos költségvetési hiányt.

A kulcs az ígéretben az „átmeneti” jelző, a magasabb hiány ugyanis ez alapján megmagyarázható lesz minden olyan esetben, amikor egy-egy ország váratlan válsággal szembesül.

Jeffrey Frankel, a Harvard professzora szkeptikusan figyeli az európai eseményeket, és hangsúlyozza, hogy az új rendszerben - csakúgy, mint eddig - a politikusok rendre optimista becsléseket fognak adni a gazdasági növekedésre és az adóbevételekre, ha pedig beüt egy válság, azt váratlannak és legfőképp átmenetinek fogják minősíteni.

Ilyen módon fellendülés alatt azért nem lesz takarékoskodás, mert a jövő rózsás, akkor pedig mi értelme behúzni a féket, a válságok alatt pedig azért nem, mert a visszaesés csupán átmeneti, így megint csak felesleges a szigor. A szigorú költségvetési szabályoknak csak akkor van értelmük, ha az adott ország be is tartja őket, ez viszont csakis akkor működhet, ha a gazdasági előrejelzéseket és az egyes döntéseket is egy erős központ hozza meg.

Az elmúlt bő évtizedben az európai politikusok évi átlagban közel 3,0 százalékkal becsülték alul a költségvetés hiányát, ami végül túlköltekezéshez és felboruló költségvetésekhez vezetett. A professzor szerint, ha az új rendszerben az egyes országok hatáskörében marad a költségvetési hiányok előrejelzése, az félő, hogy a jövőben is túlbecsült bevételekhez, átmenetinek tekintet visszaesésekhez és adósságválságokhoz vezet majd.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON IS!
http://www.facebook.com/penzugyiszemle

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

El a kezekkel a magyar földtől!

Okos bögrét, okos cipőt mindenkinek!

Csodaszer-e a gyenge forint?


Állami vagy magánkézben jobb az élet?

Irdatlan vagyon parkol svájci számlákon

Érik az újabb ingatlanpiaci összeomlás