Hagyni kellett volna becsődölni a görögöket, már nem lenne válság. Állítólag.

„A megmentünk mindenkit, közben megszorítunk, szenvedünk a recessziótól és izgulunk, hogy ki lesz a következő csődös” válságkezelő recept valahogy nagyon nem akar működni Európában. Az, hogy a németek majd megmondják a spanyolnak vagy a görögnek, hogy mire mennyit lehet költeni, hogy legyen a nyugdíj, és most épp hány milliárd eurónyi „mentőöv” érkezhet, az biztos, hogy bukáshoz vezet. (Bővebben lásd "Hagyni kellene csődbe menni az eurózóna tagokat" című cikkünket a jobb oldali hasábban)

Ezzel szemben a megoldás Charles Wyplosz közgazdász professzor szerint az eurózóna által követett jelenlegi „német recept” helyett az amerikai út lehet. A nagy különbség a két szemlélet között, hogy a tengerentúli elutasítja a mentőöveket, azaz ha egy állam ott bajba kerül, az bizony csődöt jelent. A kötvényesek buknak 30-40-akárhány százalékot, az adósság rendeződik, lesz persze pár „felfordulós” év, de hamar visszatérnek a békeévek. A rendszer önmagát tereli fenntartható mederbe, az USA-ban például 150 éve nem mentettek meg egy államot se.

Adódik a kérdés: ha úgyis csődöt jelenthetek, mint állam, akkor miért ne költekezhetnék hitelből, hisz ha túl nagy az adósság, úgyis becsődölök a bukót pedig a kötvényesek viselik (ez a morális kockázat kérdésköre). A válasz egyszerű, a csődök után ugyan néhány év alatt megbocsáthatnak a befektetők, rövid távon azonban rendszerint akkora a felfordulás, hogy a teljes politikai és gazdasági vezetésnek mennie kell. Elszálló kamatok, megszűnő munkahelyek, elpárolgó megtakarítások, pénzügyi káosz.

Amelyik politikus részt vesz egy csődben, az szinte biztos befejezte a pályafutását. Éppen ezért ha működik a „nem mentünk meg senkit központilag” szabály, akkor a politikai vezetőknek elemi érdekük, hogy az adósságok rendben ki legyenek fizetve, így vélhetően sokkal óvatosabban fognak gazdálkodni, mint tették azt például a görögök.

És mi lett volna, ha a görögök rögtön csődöt jelentenek, még 2010 elején? Semmi, a GDP 120 százalékára rúgó államadósságot lefelezték volna, a piaci automatizmusok pedig rendbe tették volna a gazdaságot. Mára vége lenne a válságnak. Charles Wyplosz legalábbis így látja.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON IS! 
http://www.facebook.com/penzugyiszemle

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Össztűz alatt a svájci jegybank

Ne hagyjuk meglopni magunkat!


Mennyi pénzt veszíthet Magyarország?

Ne bízzunk a bankokban

Nagy bajban a franciák

Szomorú adatok a magyar egészségügyről