Az eurózóna megmenekült az összeomlástól, a spanyolok és az olaszok szépen lassan talpra állnak, az euró gyengülése pedig lehetővé teheti a fizetési övezet kilábalását.

Az elmúlt években nem sok optimista véleményt lehetett olvasni az eurózónáról, olyat pedig végképp nem, amelyik a válság végét jósolta volna. Javíthatatlan optimistáknak érdemes fél szemmel végigfutni Martin Feldstein, a Harvard University professzorának elemzésén, melyben a közgazdász a válságos időszak végét hirdeti. (Bővebben lásd "Eurózóna: elhárult az összeomlás veszélye" című cikkünket a jobb oldali hasábban)

A professzor szerint azzal, hogy az EKB megígérte a spanyol és olasz kötvénypiacok megtámasztását, a német döntéshozók pedig támogatásukról biztosították a mentőakciót, végleg elhárult az eurózóna összeomlásának veszélye. Eközben az olasz és spanyol költségvetések egyre közelebb kerülnek a fenntarthatóhoz - az IMF szerint 2013-ban az olasz deficit 1,8 százalék, a spanyol mínusz 5,7 százalék lehet -, amely kiigazítási folyamat hamarosan kiegészülhet egy szerény gazdasági növekedéssel, stabilizálva az említett országok adósságpályáit.

Ezzel együtt, ha pénzügyi katasztrófától és az eurózóna összeomlásától nem is kell tartani, a fizetési övezet belső egyensúlytalanságai továbbra is fennmaradnak. Nevezetesen az, hogy a német gazdaság sokkal hatékonyabb, mint a spanyol, az olasz vagy akár a francia, aminek következményeként a német kereskedelmi mérleg továbbra is masszív többletet, míg a másik három ország mérlege deficitet mutat.

Ennek az egyensúlytalanságnak egy gyors és egyszerű megoldása lehetne, ha a német deviza felértékelődhetne a másik három ország devizájával szemben, de miután ez nem lehetséges, nincs más út, mint az euró leértékelése a világ többi fizetőeszközével, elsősorban a dollárral szemben. Az eurózóna így lépéselőnybe kerülhet az exportpiacokon, ami végeredményben helyre billentheti a spanyol/olasz/francia kereskedelmi mérlegeket.

Martin Feldstein szerint az egyensúly eléréséhez az euró mintegy 20 százalékos leértékelésére lenne szükség a dollárral szemben. Ez a mérték kétségtelenül soknak tűnik így elsőre, ha azonban az EKB beveti a szükséges eszközöket, akkor elérhető.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON IS! 
http://www.facebook.com/penzugyiszemle

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Nem akarok közalkalmazott lenni!


Ha szegény vagy, az is maradsz


Az autót vigye a bank, de a lakást ne!


Mindent eláraszt az olcsó gáz

Devizahitel-csapda és a magyar lélek

A kicsi bank a jó bank?