Júliusban az EKB elnökének szavai megmentették az eurót, egyre többen gondolják azonban úgy, hogy a korlátlan európai mentőöv csak egy blöff volt.

Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnöke július 26-án sorsfordító beszédében hangsúlyozta: az EKB minden tőle telhetőt meg fog tenni annak érdekében, hogy megmentse az eurót. Az eurózóna széthullását jósoló elemzések után ez az ígéret hirtelen fordulatot hozott az eseményekben, a kétkedők azonban már akkor arról beszéltek, hogy a jegybank elnöke blöfföl. Az azóta eltelt bő három hónap arra enged következtetni, hogy igazuk volt. (Bővebben lásd "Bejöhet a Draghi-blöff?" című cikkünket a jobb oldali hasábban)

Az EKB ugyanis az ígéreten kívül eddig semmilyen konkrét lépéssel nem állt elő, igaz erre nem is volt szükség, miután a kötvénypiacok már a puszta szavaknak köszönhetően is megnyugodtak. Bajból viszont továbbra is van bőven Európában, a munkanélküliség tovább emelkedik, a recesszió visszatért, és a spanyol/olasz időzített bomba a háttérben tovább ketyeg.

A kérdés az, hogy mit tenne az EKB, ha ismét kiújulnának a félelmek, és a szavak többé már nem lennének elegendőek a pánikhangulat megfékezéséhez. Mario Draghi azt ígérte, hogy a bajba jutott országok kötvénypiacait minden eszközzel megtámasztaná a jegybank, de csakis akkor, ha az adott ország a segítségért cserébe elfogadná a vélhetően további költségvetési megszorításokat tartalmazó brüsszeli válságreceptet.

Erre ugyanakkor például a 25 százalékos munkanélküliséggel bíró Spanyolországban nem sok esély lenne, így egyelőre úgy tűnik, hogy ha ismét az összeomlás szélére kerülnének a spanyolok, akkor azon végső soron az EKB sem tudna segíteni. Ez patthelyzet lenne, a spanyolok ugyanis vélhetően nem kérnének a további megszorításból, a németek pedig nem engednék, hogy az EKB „csak úgy” mentse meg a renitens délieket.

A Draghi-ígéret így sokkal inkább tekinthető blöffnek, vagy hatásos időhúzó akciónak, mint reális mentőövnek. Ha az idő megoldja az európai gondokat, akkor a blöff bejöhet, ha azonban ismét felizzana az adósságválság, akkor nagy bajba kerülhetne a kontinens, főleg úgy, hogy a viharfellegek elvonulását követően az elengedhetetlennek tűnő bankunió megalkotása is akadozik…

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON IS! 
http://www.facebook.com/penzugyiszemle

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Így szerelheted le a maffiát

Mennyire fogjuk szigorúan a bankokat?

Frankhitelek: a vak is láthatta

Nem akarok közalkalmazott lenni!


Ha szegény vagy, az is maradsz


Az autót vigye a bank, de a lakást ne!