Így utólag teljesen egyértelműnek tűnik, hogy miért tört ki, és miért vált ilyen pusztítóvá a pénzügyi válság. Kérdésként felmerül, hogy akkor előre miért nem lehetett sejteni a bajt, és miért nem lehetet megtenni a szükséges lépéseket.

A kérdésfelvetés természetesen jókora naivitást tükröz, különösen annak fényében, hogy az elmúlt bő 200 évben mintegy 250 esetben került sor államcsődre a világ valamely országában. Csak az Egyesült Államokban az 1982-1992 közötti évtizedben 2270 bank ment csődbe. A számokból is világosan látszik, hogy az emberiség valahogy nem akar tanulni a hibákból, és hiába a modern technológia, a szuperszámítógépek, az internet, a Nobel-díjas közgazdászok, a válságok időről-időre padlóra küldik a gazdaságokat. (Bővebben lásd "A Nobel-díjas közgazdász sem tévedhetetlen" című cikkünket a jobb oldali hasábban)

A jó hír az, hogy eddig egyetlen válság sem hozott „világvégét”, a rossz hír az, hogy a jövőben sem fogjuk tudni megakadályozni a krízisek kirobbanását.

És hogy miért nem? Alex J. Pollock, az American Enterprise Institute kutatóintézet közgazdásza hangsúlyozza, hogy bár a pénzügyi rendszereket képzett és intelligens szakemberek „rakják össze”, már egyetlen apró hiba, vagy kiskapu is elég ahhoz, hogy egy elkerülhetetlenül válsággal végződő folyamat elinduljon.

Itt van például a spanyol ingatlanbuborék esete, amely azért alakulhatott ki, mert Spanyolország eurózóna tagságával hirtelen leesetek a kamatok, és az olcsó banki forrásokból boldog-boldogtalannak megérte ingatlanba fektetni. Ugyancsak jó példa a magyar devizahitelezés esete, amely azért válhatott ennyire népszerűvé, mert a frank kamata sokkal alacsonyabb volt, mint a forinté.

Minden válságot valami hasonló, esetleg kezdetben aprónak tűnő változás indít el, és ahogy Alex J. Pollock fogalmaz: „Bár minden összeomlás után megtanuljuk a leckét, ez nem jelenti azt, hogy a következő válságot meg tudnánk előzni.”

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON IS! 
http://www.facebook.com/penzugyiszemle

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Mindent felboríthatnak a nyugdíjasok

Emeljük meg a minimálbért!


Börtönbe a csaló bankárokkal?


Veszélyben a közalkalmazotti nyugdíjak?

Csakis így menthető meg az euró

Mintha OTP-t venne a magyar állam