A svájci jegybankot az a vád érte, hogy árfolyampolitikájával torzítja a devizapiacokat.

Az elmúlt hónapokban több befolyásos pénzpiaci szereplő - sőt még a Standard & Poor’s hitelminősítő is – fogalmazott meg éles kritikát a svájci jegybankkal szemben, mely szerint az alpesi ország árfolyampolitikájával veszélyes torzulásokat idéz elő a devizapiacon. (Bővebben lásd "Torzít vagy stabilizál a svájci jegybank? című cikkünket a jobb oldali hasábban)

A vád arra utal, hogy a Svájci Nemzeti Bank (SNB) még 2011 szeptemberében 1,2-es minimum árfolyamot határozott meg a frank és az euró között, azaz bejelentette, hogy nem engedi 1,2 alá erősödni az EUR/CHF jegyzést. A korlátozásra azért volt szükség, mert az európai adósságválság miatt a befektetők menekültek az eurózónából, és a biztonságosnak tartott svájci frankot vásárolták.

Ezektől a vételektől ugyanakkor a frank vészesen erősödött az euróval szemben, és már elért egy olyan szintet, ami a svájci gazdaság stabilitását veszélyeztette. Mint kiderült, a túl erős frank sem jó, ez ugyanis deflációt idézhet elő, és visszaveti az exportot.

A jegybank döntése nyomán 1,2 közelében rögzítették az EURCHF árfolyamot, ezt a határt azonban az SNB csakis úgy tudja megvédeni, ha 1,2-es árfolyamon folyamatosan svájci frankot ad el, és eurót vesz azoktól, akik továbbra is menekülnének a recsegő-ropogó eurózónából.

A kulcs pont ez, a jegybanknak folyamatosan eurót kell vásárolni, hogy az 1,2-es szint kitartson. Csak idén az SNB 140 milliárd eurót kényszerült megvásárolni, amivel a jegybank devizatartaléka már 360 milliárd euróra nőtt. Ezt a pénzt pedig javarészt európai állampapírokba fekteti, tehát a kritikákkal ellentétben a svájci jegybank éppen hogy segít stabilizálni az európai pénzügyi rendszert azzal, hogy eurót és állampapírokat vásárol.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON IS! 
http://www.facebook.com/penzugyiszemle

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Ne hagyjuk meglopni magunkat!


Mennyi pénzt veszíthet Magyarország?

Ne bízzunk a bankokban

Nagy bajban a franciák

Szomorú adatok a magyar egészségügyről

Hívj, ha átver a bank!