Semmi meglepetés nem volt a frankhitel-válságban, felkészülhettünk volna. A rossz hír az, hogy amint kikászálódunk a svájcifrank-csapdából, máris jön a következő zakó.

A hitelválságok a történelem során kísérteties hasonlóságot mutattak, és meglepően szabályos periódusokban követték egymást. Egy tipikus hitelválság - mint amilyen a magyar svájcifrank-hitelek felfutása volt - könnyen azonosítható: a gazdasági növekedés, a lakossági fogyasztás és az építőipar szárnyal, a részvényárak a magasba törnek, a lakosság egy főre eső hitelállománya legalább 30 százalékkal emelkedik, ömlik a tőke az országba, a nemzeti deviza masszívan felértékelődik. (Bővebben lásd "Hitelválságok: 2020-ig nyugtunk lehet?" című cikkünket a jobb oldali hasábban)

Ezt a folyamatot jellemzően egy hirtelen krach töri meg, melyet a deviza zuhanása, tőkemenekülés, recesszió, a hitelek bedőlése, és bankválság követ. A gazdaság kilábalása éveket vesz igénybe, a rossz hír azonban az, hogy mire ismét rendbe jönnének a dolgok, a gazdasági szereplők elkezdik letenni a következő válság alapjait.

Enrique G. Mendoza és Marco E. Terrones, a University of Maryland és az IMF közgazdászai az elmúlt 50 évben mintegy 70 hitelválságot azonosítottak a világ 61 országában. (A közgazdászok azokat az eseteket tekintik hitelválságnak, mikor az egy főre jutó hitelállomány legalább 30 százalékkal emelkedett, hangsúlyozzák ugyanakkor, hogy számos további esetben volt példa ennél kisebb mértékű hitelboomra, melyek ugyanakkor szintén fájdalmas válsággal végződtek.)

Kimutatták, hogy a hitelválságok a különböző országokban párhuzamosan fejlődnek, aminek következtében megközelítőleg 10-12 évente alakulnak ki határokon átívelő válságos időszakok. Ezek alapján most még pár évig nyugtunk lehet, 2018-2020 körül azonban számíthatunk egy újabb fellendülés-összeomlásra.

A közgazdászok azt is hangsúlyozzák, hogy elméletileg minden adott ahhoz, hogy a gazdasági vezetők azonosítsák a felelőtlen hitelezés időszakát, és megtegyék a szükséges lépéseket az összeomlások elkerülésére, ez az elővigyázatosság azonban valahogy mégis mindig elmarad…

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON IS! 
http://www.facebook.com/penzugyiszemle

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Nem akarok közalkalmazott lenni!


Ha szegény vagy, az is maradsz


Az autót vigye a bank, de a lakást ne!


Mindent eláraszt az olcsó gáz

Devizahitel-csapda és a magyar lélek

A kicsi bank a jó bank?