Az EU vezetői olyan megállapodást kötöttek, aminek semmi realitása.

Húsz évig tartó válságnak néz elébe Európa, legalábbis Wolfgang Münchau, a Financial Times publicistája szerint. Münchau ezt arra alapozza, hogy szerinte a legutóbbi európai uniós csúcsértekezleten született megoldási javaslat egy jelentős lépés volt – csak éppen a rossz irányba („Az eurózóna válsága 20 évig fog tartani” című írását lásd a jobb oldali hasábban).

A publicista logikusan érvel. A csúcson ugyanis abban állapodtak meg az európai vezetők, hogy lesz közös bankfeltőkésítés, de csak akkor, ha tető alá hozzák a bankuniót. Annyi csupán a baj, hogy a Bundesbank már egyértelművé tette, hogy ez utóbbi csakis politikai unió esetén reális lehetőség, ami pedig jelen állás szerint messze van a megvalósulásra esélyes projektek halmazától. Vagyis rendezkedjünk be egy még húsz évig tartó krízisre!

Münchau szerint az eurózóna nem fenntartható és nem is igen alkalmas az önkorrekcióra. Ebben az esetben két dolgot lehet tenni: (1) türelmesen és passzívan várni az összeomlásig, ahogy az Európai Tanács teszi, illetve (2) elkezdeni felkészülni a szakításra. „Az eurózóna összeomlása korunk legnagyobb gazdasági sokkja lesz” – zárja gondolatait a nem túl optimista szerző.

Ne legyen igaza! Kár, hogy nehezen cáfolható, amit ír...

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON IS! 
http://www.facebook.com/penzugyiszemle

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

A munkanélküliség csapdájában


Ki lesz a következő áldozat?

Lecsaptak a csaló bankárokra

Olaszország vs. Németország: 2 - 0


Falnak ütközhet Kína

Mégsem annyira bénák a politikusok?