Van egy ország, melynek adóssága már a GDP 200 százalékát is meghaladja, a vesztét pedig a nyugdíjasok jelenthetik.

A japán államadósság már bőven meghaladja a GDP 200 százalékát - ez világrekord -, miközben az adóbevételek az állami kiadások felét sem fedezik. Eközben a japánok az egyik legkevesebb adót fizetik a fejlett világban, az állampapír piaci hozamok pedig történelmi mélyponton, 1,0 százalék alatt vannak. Hogy lehet az, hogy a japán gazdaság még nem omlott össze? (Bővebben lásd "Így orvosolhatók a japán adóssággondok" című cikkünket a jobb oldali hasábban)

Kétségtelen, hogy a japán adósság az egyik legérdekesebb sztori lehet hosszabb távon, rövid távon azonban egyelőre nincs ok az aggodalomra. Ennek első számú oka az, hogy a távol-keleti ország által kibocsátott adósság mintegy 93 százalékát japánok finanszírozzák – a lakosság, a vállalatok és maga a jegybank -, ők pedig még szinte 0 százalék mellett is odaadják a pénzüket az államnak.

Amíg a szorgos japánok dolgoznak, megtakarítanak, a pénzüket pedig szinte kérdés nélkül kölcsön adják a költekező államnak, addig nincs is baj. Kérdés, hogy meddig működhet mindez. Az egyensúlyt az elöregedő társadalom bonthatja meg, egészen pontosan az, ha a dolgozók tömegével vonulnak nyugdíjba, és kezdik el felélni megtakarításaikat, azaz visszakérni az államnak adott kölcsönöket.

Ez az idő pedig lassan eljön, a 65 év felettiek aránya ugyanis az elmúlt húsz évben megduplázódott, és elérte a 23 százalékot, miközben ez az arány Európában 16, az Egyesült Államokban pedig mindössze 13 százalék.

Érdekes kérdés, hogy mi lesz akkor, ha az egyre csökkenő arányú dolgozók már képtelenek lesznek eltartani egyszerre a túlköltekező államot és az egyre növekvő arányú nyugdíjasokat. Adóemelés és az államcsőd éppúgy benne van a pakliban, mint a jegybanki pénznyomda, egy valami ugyanakkor biztosra vehető: a japánok nem fognak görög mintára utcára vonulni és gyújtogatni…

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON IS! 
http://www.facebook.com/penzugyiszemle

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Emeljük meg a minimálbért!


Börtönbe a csaló bankárokkal?


Veszélyben a közalkalmazotti nyugdíjak?

Csakis így menthető meg az euró

Mintha OTP-t venne a magyar állam


Fizessenek többet a gazdagok?