A professzor szerint Spanyolország és Olaszország is talpon marad, az eurózóna pedig egyben tartható.

Az elmúlt hetekben csitultak az eurózóna válságával kapcsolatos aggodalmak, a befektetők pedig egyelőre bizalmat szavaztak a két fókuszban lévő gazdaságnak: Olaszországnak és Spanyolországnak. Szinte biztosra vehetjük, hogy az európai krízisnek lesznek még fellángolásai, a nagy kérdés mégis az, hogy hosszú távon az említett két ország talpon tud-e maradni. (Bővebben lásd "Nem lesz olasz/spanyol csőd" című cikkünket a jobb oldali hasábban)

Az elmúlt hónapokban százával olvashattunk olyan elemzéseket, melyek azt taglalták, hogy a fizetési övezet miért fog összeomlani, most mégis érdemes figyelmet szentelni egy tanulmánynak, mely bár Kánaánt nem ígér, fenntartható adósságpályát azonban igen.

Az első pillantásra talán optimistának tűnő elemzésében William R. Cline, a Peterson Institute közgazdásza hangsúlyozza, hogy a legvalószínűbb esemény az a következő évtizedben, hogy mind Spanyolország, mind Olaszország képes lesz menedzselni tetemes adósságállományát, és egyik ország sem kényszerül görög mintára csődöt jelenteni.

A szakember – aki az adósságválságok szakértőjeként ismert - több szcenáriót is megvizsgált, melyek közül a legvalószínűbb azt mutatja, hogy a spanyol államadósság 2020-ban a GDP 90 százaléka, míg az olasz adósság 110 százalék körül lehet majd. Egy fejlett gazdaság számára mindkét adósságszint bőven fenntartható, különösen úgy, hogy a közgazdász szerint az valószínűsíthető, hogy az eurózóna fennmarad.

Az, hogy nehéz időszak következik Európában, szinte biztosnak tűnik, jó eséllyel látunk még válsághullámokat, bankmentést, kötvénypiaci pánikot, hosszú távon azonban kezelhetőnek tűnik a válság. Legalábbis így látja a Peterson Institute közgazdásza. Reméljük, nem téved az üveggömb…

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON IS! 
http://www.facebook.com/penzugyiszemle

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Mindent felboríthatnak a nyugdíjasok

Emeljük meg a minimálbért!


Börtönbe a csaló bankárokkal?


Veszélyben a közalkalmazotti nyugdíjak?

Csakis így menthető meg az euró

Mintha OTP-t venne a magyar állam