Az ibériai állam belekeveredett egy súlyos lefelé tartó spirálba, melyből egyelőre nem látszik más kiút, mint a görög út.

Mint arról már korában írtunk, Spanyolország számára elsősorban nem az államadósság vagy a felelőtlen állami költekezés jelent komoly problémát, hanem az összeomló ingatlanszektor hitelei és a bankrendszer megroppanása. (Bővebben lásd "Spanyolország: tovább előre a görög úton?" című cikkünket a jobb oldali hasábban)

Az ingatlanboom idején rengeteg rossz minőségű hitelt utaltak ki a bankok, melyek most, a munkanélküliség emelkedésével, az ingatlanárak zuhanásával és a gazdaság recessziójával visszafizethetetlenné váltak.

A bankok nyakig ülnek a rossz hitelekben, a munkanélküliek tömegei képtelenek fizetni, az ördögi körből nem látszik más megoldás, minthogy a spanyol állam átvállalja a banki veszteségek egy részét. Ezzel ugyanakkor hirtelen megugrana az államadósság, már egy olyan szintre, amit nem lehetne sem kinőni, sem visszafizetni.

A spanyol állam - folytatva a gondolatmentet – két módon tudna megszabadulni az adóssághegytől: elinflálná, vagy részleges csődöt jelentene. Előbbi az eurózóna tagjaként bajos, a monetáris politikát ugyanis nem saját maguk alakítják. Utóbbi ugyanakkor több 100 milliárd eurós veszteséget okozna a külföldi hitelező bankoknak, akiket így ugyancsak fel kellene tőkésíteni.

A spanyol hólabda tehát szépen ütemesen dagad, és egyelőre semmi jele annak, hogy lassulna, sem annak hogy bárki megállíthatná. Kiutat jelenthetne, ha az eurózóna gazdasága növekedési pályára állna, ami Spanyolországot is kihúzhatná a gödörből, csökkentve a munkanélküliséget, javítva a bankok tőkehelyzetét, de egyelőre ennek jelei sem látszanak.

Szakmai berkekben mindenesetre elkezdtek arról cikkezni, hogy a görögök mintájára a spanyolok sem kerülhetik el a részleges csődöt, ami ha bekövetkezik, akkor újabb mozgalmas fejezetet nyithatna az eurózóna válságában.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON IS! 
http://www.facebook.com/penzugyiszemle

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Ne gondolkodj, inkább koppints!


Unod a válságot? Még 200 év!

Milliókat vágtak zsebre a bankárok

Utánozzuk a németeket!

Nem segítek! Inkább vesszen az euró!


Még húsz év válság