Az európaiak egy szót se szóljanak, az Amerikai Egyesült Államok átalakulása egy működőképes gazdasági közösséggé mintegy 200 évig tartott!

Újságírók, befektetők és gazdasági „megmondóemberek” gyakran méltatlankodnak azon, hogy az európai politikusok évek óta képtelenek összerakni egy életképes eurózónát. Az igazság azonban az, hogy egy jól működő gazdasági közösség megalkotása legalább évtizedeket vesz igénybe, a követendő példaként felhozott Amerikai Egyesült Államok megalkotása például az 1776-ban aláírt Függetlenségi Nyilatkozattal kezdődött, és mintegy 200 évig tartott. (Bővebben lásd "Fiskális unió: mit tanulhat az EU az USA-tól?" című cikkünket a jobb oldali hasábban)

Az európai integráció a maga gyermekbetegségeivel szépen lassan halad előre, hiba lenne azonban arra számítani, hogy a törekvések akár a következő években beérjenek. Az USA mintájára több nagyon fontos változás vár még az eurózónára. Ezek közül az egyik az ún. „no-bailout" szabály elfogadása és betartása, amely kimondja, hogy az egyes tagállamokat nem menti meg a központi kormányzat, egy esetleges csőd esetén a veszteséget a hitelezőknek kell viselniük. Szép is lenne, ha mindig mindenkit kimentenének, akkor igencsak elkanászodnának a helyi politikusok…

Ezen túl szükség van egy erősebb központi elosztásra. Az eurózónában a GDP mindössze 1 százalékát osztja újra a központ, míg az USA-ban ez az arány 24 százalék. Nem lesz könnyű elérni, hogy mondjuk a finnek vagy hollandok lemondjanak az adóbevételeik negyedéről, és elfogadják, hogy ezeket a pénzeket Brüsszel osztja el. Egy jól működő transzferrendszer kiépítése is elengedhetetlen, ami szintén nem lesz egyszegyszerű: gondoljunk csak bele mit szól majd egy holland ha azt látja, hogy az általa Brüsszelbe „beküldött” adó mondjuk a görögökhöz vándorol.

Emellett természetesen kellő függetlenséget kell biztosítani az egyes tagállamoknak a bevételekről és kiadásokról hozott döntésekben, azaz kell központi elosztás, de azért hagyni kell kellő mozgásteret a tagállamoknak is.

Végezetül az egységes valutaunió nem képzelhető el közös kötvénypiac nélkül, ami Európában ugyancsak erős ellenállásba ütközik, az alacsony állampapír-hozamokkal működő hollandok, németek és finnek ugyanis nagyon nem akarnak a szégyenpadra száműzött olaszokkal vagy spanyolokkal közösködni.

Az átalakulás világosan elindult Európában, és bár a folyamatot felgyorsította a gazdasági válság, az eurózóna egészen biztos, hogy még hosszú évekig nem lesz „készen”.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON IS! 
http://www.facebook.com/penzugyiszemle

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Milliókat vágtak zsebre a bankárok

Utánozzuk a németeket!

Nem segítek! Inkább vesszen az euró!


Még húsz év válság

A munkanélküliség csapdájában


Ki lesz a következő áldozat?